Friday, February 4, 2011

CARA PENJAGAAN KESIHATAN CARA RASULULLAH S.A.W.

INGIN JADI SIHAT SEPERTIMANA RASULULLAH SAW?Rasulullah bersabda : "Mu'min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai Allah daripada mu'min yang lemah ......"(HR Muslim) Bagaimana agar senantiasa sihat seperti Rasulullah? Ikuti resepi berikut:


SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH 

Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan solat sunah dan solat fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain : 
- Berlimpah pahala dari Allah 
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesihatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat fikiran dan menyihatkan perasaan 


AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN 
Rasul sentiasa rapi & bersih, tiap hari khamis atau jumaat beliau mencuci rambut2 halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. 
"Mandi pada hari jumaat adalah wajib bagi setiap orang2 dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman"(HR Muslim) 

TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN 
Sabda Rasul : 
"Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)"(Muttafaq Alaih) 

Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesihatan. 

GEMAR BERJALAN KAKI 
Rasul selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. 
Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori2 terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. 

TIDAK PEMARAH 
Nasihat Rasulullah : "Jangan Marah" diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh yaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesehatan jiwa. 
Ada terapi yang tepat untuk menahan marah : 
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring 
- Membaca Ta 'awwudz, karena marah itu dari Syaitan 
- Segeralah berwudhu 
- Solat 2 Rakaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati 

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA 
Sikap optimis akan memberikan impak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqamah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT. 

TIDAK PERNAH IRI HATI 
Untuk menjaga stabiliti hati & kesihatan jiwa, mentaliti maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat.
No comments:

Post a Comment